• IBAN

    IBAN betekent International Bank Account Number en is een internationale standaard voor bankrekeningnummers. Een IBAN wordt vooral gebruikt bij overboekingen naar buitenlandse bankrekeningnummers. Als gevolg van de overgang naar de SEPA of Single Euro Payments Area in Europa is het IBAN verheven tot verplichte standaard voor het rekeningnummer van een euro-rekening, ook bij binnenlandse overboekingen in de eurozone. Op www.overopiban.nl staat uitgebreide informatie over de invoering en het gebruik van het IBAN in Nederland

    IBAN-Acceptgiro

    Dit is de vervanger van de Acceptgiro. De Acceptgiro is nog steeds een populair betaalmiddel, daarom is besloten om deze geschikt te maken voor IBAN. De nieuwe Acceptgiro heet IBAN-Acceptgiro.

  • Ponskaart

    Een kaart die vroeger werd gebruikt om informatie op te slaan die machinaal gelezen kon worden. Dit door middel van de geponste gaatjes. De bekendste toepassing van deze informatiedrager is die van het invoeren van gegevens in computersystemen.

  • Reconciliatie

    Bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties ontvangen en versturen betalingen, bijvoorbeeld via een overschrijving of een Acceptgiro. Zij verwerken deze betalingen in hun administratie. We noemen dit reconciliatie.

  • SEPA of Single Euro Payments Area

    SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling in, van of naar een ander land in Europa. Dit zijn alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte), Zwitserland en Monaco.