Ac_Ponskaart_180x83In 1977 werd de gezamenlijke Acceptgiro geïntroduceerd door de banken en de toenmalige Post, Cheque en Girodienst (PCGD). De Acceptgiro had toen nog de vorm van een Ponskaart. Daarvoor was er nog de zogenaamde Storting- en Acceptgirokaart, een betaalproduct dat alleen door de PCGD werd gevoerd. In 1978 gingen de banken en de PCGD samenwerken, waardoor de Acceptgirokaart breder werd geaccepteerd.

Blauwe Acceptgiro vervangt ponskaart
Medio jaren tachtig is de ponskaart vervangen door een blauw Optisch Leesbaar Acceptgiroformulier (OLA). Het grote voordeel ten opzichte van de ponskaart is dat dit formulier in de factuur of een ander document kan worden geïntegreerd. Deze extra functionaliteit heeft een belangrijke impuls gegeven aan het gebruik van Acceptgiro. Van ruim 30.000 begin 1990, naar ruim 100.000 aan het eind van dat jaar. In 1992 is het betaalproduct Acceptgiro onderdeel gaan uitmaken van het Nationaal Betalingscircuit. Daarvoor waren er twee circuits, een van de Postbank en een van de Bankgirocentrale voor de andere banken. In het piekjaar van Acceptgiro (1995) waren er ruim 300 miljoen transacties.

Gele Acceptgiro vervangt blauwe Acceptgiro
Door de introductie van de euro (1/1/2002) werd het blauwe guldenformulier vervangen door het gele euro-Acceptgiroformulier. Door de introductie van IBAN in 2014 heeft de IBAN-Acceptgiro de euro-Acceptgiro vervangen (18 vakjes i.p.v. 10 vakjes voor het bankrekeningnummer).